Skip to main content

En lite betraktelse från Los Alcázares oktober 2020!

En personlig betraktelse efter en härlig vecka i Los Alcázares.

Igår vände jag kosan mot vårt kära Svedala. Allt är up and running och vi står med öppna armar för att ta emot våra gäster!

Vi har fått frågan många gånger, hur är det i Los Alcázares: hur fungerar saker och ting, vad är öppet, är det en ned stängd ort? Frågorna är många, detta inlägg kanske inte ger svar på alla frågor, men det är som sagt en lite personlig betraktelse.

Det var med visst vemod och skuffelse som jag gav mig av hemåt, 28 grader strålande sol lämnade jag bakom mig och ser 10-12 grader med snålblåst och regn i kikaren.

Under veckan på plats har vi hunnit en hel massa för att starta upp säsongen. Varje säsong har sin utmaning. Förra säsongen fick vi börja med att vada i garaget för att rädda lådor mm efter det värsta skyfallet i mannaminne (med hjälp av en redig nabolandsgutt redde vi upp det) och i år har vi ställts inför en annan utmaning som har krävt andra färdigheter och idéer för att finna lösningar.

När vi åkte genom Europa mot Spanien visste inte vad som skulle möta oss, vi hade bestämt oss för att “gilla läget” och göra det bästa av situationen. I vår riskbedömning hade vi målat upp ytterlighets scenarier. Väl på plats i Los Alcázares var vi glada att “worst case scenario” hade kommit på skam.

Los Alcázares är inte att jämföra med metropoler såsom Madrid eller Barcelona; Los Alcázares är en pittoresk genuin spansk by. Den har inte pulsen eller händelserna som metropolerna erbjuder, men som flesta små orter finns charmen, värmen och omtänksamheten i Los Alcázares och det är en stor fördel i dessa pandemitider. Var vi än kom, på golfbanan, resturangen, butiker, på markanden ute på trottoaren så visar alla stor respekt och hänsyn för regler och distansering som gäller. Inte en enda gång kände jag mig otrygg eller besvärad av situationen.

Skillnaden mot storstadsområdena visar det sig också i spridningen av viruset. I Los Alcázares har antalet nya fall de senaste 14 dagarna varit lägre än vad det varit på flera svenska orter. Spridningen i storstadsområdena i Spanien har ni säkert själv kunnat ta del av via media.

Vän av ordning kan tro att jag förringar pandemin. Det gör jag absolut inte. Det är en allvarlig situation som inte skall underskattas. Om du tillhör riskgrupp skall du fundera innan du tar ditt beslut. Till syvende och sist skall man ta det beslut som man känner sig trygg med.

Ovan är lite tankar från “roten”. Nu till det praktiska. Jag hade svårt att vänja mig vid att alltid använda munskyddet (lätt att glömma sig). Man måste ha munskydd ute på gatorna, när man handlar mm. Vi behöver inte ha munskydd när vi motionerar, spelar golf, sitter ner på resturangen, ligger på stranden/poolen etc. Övrigt gäller samma lika regler som hemma, handhygien och hålla avstånd. Överallt på “offentliga platser” (inomhus) erbjuds handsprit.

I övrigt är det färre människor i Los Alcázares, vilket gjort att en del kommersiella inrättningar har anpassat sina öppettider härefter. Nästan alla matbutiker har öppet som vanligt. Ett fåtal restauranger har stängt. Vi hann med besök på Bacchus, Asian Star och Encarnación, lika gott som vanligt. Några golfbanor har “saxat” sitt öppethållande. SERENA har stängt på måndagar. Det påverkar oss inte så mycket, vi har fått ändra lite i vårt tävlingsschema så det har löst sig.

Poolen och poolområdet är öppet. Städning sker som vanligt en gång per vecka. Tisdagar är markanden öppen! På strandpromenaden strosar folk omkring, på morgon finns det hurtiga som joggar där. Det finns folk som solar och badar i Mar Menor, och det är ordentligt socialt avstånd på stranden. I slutet av sommaren togs den röda flaggan bort för att bada i Mar Menor och stranden är jättefin efter renovering från förra årets monsunregn.

Är allt som vanligt i Los Alcázares? Mjaaa inte riktigt, färre människor, populärt med munskydd, “luftigt” på trottoarerna. I övrigt lever Los Alcázares upp till sitt rykte och charm.

Vi hälsar ALLA nuvarande och kommande gäster välkomna till Costa Calida, oavsett om ni kommer denna säsong eller nästa. Vi gör vad vi kan för att säkerställa er trygghet och ser till att ni får en härlig vistelse med oss!

Två cliffhangers:

  1. Håll ut i din mailkorg inom den närmaste vecka! (har vi inte din mailaadress så maila den till oss på info@stay4golf.se)
  2. Om du orkat läsa ända hit och kommer ner till Los Alcázares i höst (2020), letar du upp Nils på Serenas klubbhusrestaurang berätta för honom att Ulf’s favorit färg är “himmels-blå” då bjuder han på en öl eller ett glas vin (gäller en gång per person för “betalande Stya4Golf gäster” tom 31:a december 2020)

    SVINGA LUNGT, and HEY, let’s be careful out there……

    bakom tangenterna Uffe