Skip to main content

Costa Cálida


Costa Calida – den varma kusten

Regionen Murcia kallas ofta för Costa Calida. Provinsen är belägen söder om Costa Blanca och sträcker sig utmed 25 mil. Det har varit en av de mest orörda kusterna utmed den spanska Medelhavskusten, men inte länge till. Klimatet på Costa Calida är något av det bästa man kan finna i hela Europa: 316 solskensdagar per år och en medeltemperatur på omkring 20 grader.

Förr var Costa Calida ett isolerat område då vägförbindelserna var mycket dåliga men nu satsar man stort på att locka till sig nordeuropéer som vill resa på golfsemester eller investera i semesterbostäder. Vägförbindelserna är numera fantastiska och nu planeras moderna snabbtåg från Madrid och Barcelona vilka kommer att ge spanjorer möjlighet att nå Murcia på ett par timmar. En ny flygplats är också med i planerna och kommer att byggas i Corvera. Idag är de närmaste alternativen den lilla flygplatsen San Javier eller Alicante på Costa Blanca.

Naturen i regionen är imponerande. Man finner allt från öken till skog och stränder med branta klippor och vackra vita stränder, för att inte nämna den otroligt vackra dalen Ricote där man fortfarande finner spansk landsbygd och traditionella små sydspanska byar.

Tidigare var regionen mest känd för sina omfattande odlingar av apelsiner, citroner och grönsaker samt de populära orterna La Manga och Cartagena men sedan några år tillbaka växer turismen, liksom golfbanor och hotell.

Läs mer om Costa Calida här https://www.murciaturistica.es/se/index.html

Mar Menor – “Lilla havet”

Mar Menor är en 25 km lång och smal udde som sträcker sig utmed fastlandet och bildar en saltvattenslagun som är Europas största. Lagunen är endast 200 meter bred på sitt smalaste ställe, som bredast 1,5 km och mycket grund, i genomsnitt 3,5 meter djup. Mar Menor har fina stränder och härliga bad. Vattnet är salt, cirka sju procent, och varmt långt in på vintern, som kallast blir det 18 grader. Medelhavet utanför behåller sin värme långt in på hösten och är dessutom ovanligt rent, eftersom havet är djupt här.

I norr övergår lagunen i ett naturreservat med saltbassänger (Salinas). När vinden ligger på piskar den upp saltskum på vägen som ser ut som snö.

Terapeuter över hela världen rekommenderar Mar Menor för dess läkande effekt på personer som lider av reumatiska problem, acne, luft- eller ledgångsbesvär. Tack vare många och långa soltimmar i kombination med den höga salthalten i vattnet har det skapats en unik lera i en sektion i den norra delen, vid staden Lo Pagán. Här finner man små populära turistorter som San Pedro del Pinatar, San Javier, Los Alcázares, Mar de Cristal och Playa Honda.

Enligt WHO (World Health Organization) har Costa Calida Europas bästa klimat. Här är vädret jämnare, varmare och torrare än någon annanstans i Europa.


Murcia

Murcia är namnet på provinsens huvudstad som ligger en halvtimmes bilfärd från kusten ca. 75 km söder om Alicante och 30 km väster om Torrevieja. Staden grundades av morerna på 800-talet. Under deras styre utvecklades Murcia till ett regionalt centrum, vilken position man behåller än idag.

Det moriska inflytandet är mindre tydligt inne i själva staden. Många av de äldre stadsdelarna är byggda under 1700-talet. Efter århundraden av industriell tillväxt har Murcia idag ett universitet med ett stort antal studenter och staden sjuder av liv. Staden är fortfarande ett relativt okänt turistmål, speciellt i jämförelse med närliggande kuststäder. Den äldre stadsdelen är väl värd ett besök och den ståtliga katedralen besöks flitigt av turister från alla länder.

Det gastronomiska utbudet i Murcia är brett och färska grönsaker och läcker frukt är naturligtvis viktiga ingredienser i de lokala rätterna liksom färsk fisk och skaldjur från den närliggande kusten. Speciellt paprika, tomat, aubergin och zucchini är vanliga läckerheter som ofta serveras i hela regionen. Vid ett besök i Murcia är saluhallen ett måste, två våningar fulla med fisk, kött, grönsaker och andra godsaker.


Cartagena Hamn och Kulturstad

Cartagena (ca 200.000 inv.) är efter huvudstaden Murcia den viktigaste staden på Costa Calida. Cartagena är en sjudande hamnstad sedan romartiden då den grundades. Speciellt under sommarmånaderna har Cartagena mycket att erbjuda turisterna liksom Puerto de Mazarron, Aguilas och omkring lilla La Azohia där turismen ökar ständigt, lockade av de fina stränderna och det behagliga klimatet. Förutom en handelshamn och fiske finns även en större marin flottbas.

Stadens skyddade läge mellan bergstopparna gjorde att folk tidigt slog ner sina bopålar här. Cartagena har flera romerska lämningar här, bl.a en amfiteater som också har ett museum. Amfiteatern var en gång Romarrikets största. Dessutom finns en stadsmur (Muralla Púnica) runt gamla delen av staden samt ruinerna av en romersk väg i centrala Cartagena. Här finns även ruinerna av Spaniens äldsta katedral.

Cartagena är präglad av sina berg. Två av dem, Las Galeras och San Julian, står som fort på var sin sida av hamnen. Ett berg ligger mitt i staden och har sedan nästan tusen år en borg som kröner klippan. Borgen är ett givet mål för turister, du kan välja mellan att ta en promenad dit upp eller att använda panoramahissen som dock är stängd under lågsäsong.

Från hamnen är det nära till huvudgatorna Calle del Carmen och Calle Mayor som med sina sidogator bildar ett myller av smala gränder, gågator med butiker, caféer, restauranger och folkliv.


Los Alcázares

Den vackra staden Los Alcazares ligger mellan Cartagena och San Javier i närheten av det lugna och varma vattnet i Mar Menor. Dess fina stränder lockar semesterfirare från hela världen. Det spanska folket älskar den här delen av kusten och då i huvudsak spanjorerna från Murciaregionen som flyr staden när det är som varmast. Los Alcazares har en permanent befolkning på omkring 15.000 invånare som ökar till ungefär 150.000 under den hektiska sommarsäsongen. Los Alcazares blev en självständig stad under 1983 och har varje år en veckolång fest för att minnas denna viktiga händelse för staden.

Stadens historia går tillbaka till den arabiska ockupationen av området och namnet betyder palats som kommer från det arabiska ordet Al-Kazar. Vattnet i lagunen utanför staden har en mycket hög salthalt och det har varit välkänt under århundraden för dess helande krafter och det byggdes Spas på olika platser längs kusten av bl.a araberna.

Araberna förde också med sig komplexa bevattningssystem som utvecklats i Mellanöstern och norra Afrika så att tidigare torra landområden kunde användas för jordbruk. Araberna införde också unika fiskemetoder som var användbara i det lugna grunda vatten i Mar Menor, några av dessa fiskemetoder (bl.a La Encañizada) används än idag med stor framgång.

Los Alcazares är idag är en hektisk turistort med ett bra utbud av affärer, barer och restauranger och en hel del fina stränder.


San Pedro del Pinatar

Beläget intill den nya motorvägen AP7 mot Alicante ligger San Pedro del Pinatar , en intressant och förtjusande stad som är ett mycket populärt resmål för semesterfirare av alla nationaliteter, liksom spanjorerna själva som under varma sommarmånader vallfärdar hit. San Pedro har en befolkning på ca 25.000 invånare även om den stiger kraftigt under sommaren.

San Pedro har ett bra utbud av affärer, barer, caféer, restauranger och inte minst den trevliga marknaden som hålls varje måndag. Staden ståtar med en utmärkt småbåtshamn och är ett paradis för olika vattensporter som vindsurfing, segling, dykning och snorkling.

Del Pintar betyder Pinjeskogen och historien går tillbaka till i början av 1700-talet när en eremitboning byggdes tillägnad aposteln St Peter (San Pedro) som var en fiskare. Då staden till stor del bestod av fiskare beslöt man att byta namn på staden efter den helige. Troligtvis går historien ända tillbaka till fenicierna eftersom denna kust var en viktig handelsväg för dem.

Under århundraden har San Pedro del Pinatar överlevt ekonomiskt med hjälp av fiske, jordbruk och produktion av salt. Lagunen Mar Menor har den högsta salthalten i hela Europa. Parque Regional de Salinas y Arenales de San Pedro är numera en skyddad naturpark och är ett viktigt område för flyttfåglar och då i synnerhet för flamingos.

San Pedro del Pinatar har några intressanta platser att besöka som Arkeologiska och Etnografiska museet, Museo de la Cofradía, Casa del Reloj, våtmarker Centre, Punta de Algos och fiskmarknaden.


Karta